Vi översätter Polen för Sverige.

Dubbla högtider den 15 augusti

aug 10, 2019 | multikulti

Röd dag i Polen

Den 15 augusti firas dubbla högtider i Polen:

Dels Jungfru Marie himmelsfärd – en i raden av viktiga kyrkliga högtider, så som Kristi himmelsfärd, pingst eller Corpus Christi, dels Polska Arméns Dag.

Vanligtvis är den 15 augusti en röd dag i kalendern men eftersom den i år infaller på en lördag ska de polska arbetstagarna kompenseras med en extra arbetsfri dag enligt lag.

översätta till polska

Jungfru Marie himmelsfärd, även kallad Jungfru Marias upptagning i himmelen

Enligt den katolska och ortodoxa uppfattningen har Jungfru Maria tagits upp till himlen med kropp och själ. Med hänvisning till att Jungfru Marie himmelsfärd saknar belägg i Bibeln lärs inte detta i vissa protestantiska kyrkor.

I den folkliga traditionen kallas Jungfru Marie himmelsfärdsdag för Marieörtsdag (pol. Matki Boskiej Zielnej). Denna dag tog kvinnor med sig blommor och örter från åkrar och ängar till kyrkan för att få dem välsignade. De välsignade växterna kunde sedan användas för att bota boskap som blivit sjuk eller lindra en döende människas plågor.

översätta svenska polska bukett
översätta från polska

Polska Arméns Dag

Firas till minnet av slaget vid Warszawa (även kallat “Undret vid Wisła”), som stod 12–25 augusti 1920 och som var ett avgörande slag i det polsk-sovjetiska kriget 1919-1921. Polska översättare av chiffrerade ryska meddelanden spelade en central roll i förberedelserna inför slaget.

Varför är det värt att veta?

Om du gör affärer med Polen, har polska kollegor, hyr in personal från Polen, eller har andra kontakter med Polen och polacker, kan det vara bra att veta något om polska traditioner. Det uppskattas alltid om du visar intresset och viljan att lära sig något om landet.

Behöver du översätta några handlingar mellan polska och svenska? Vi hjälper gärna till! Välkommen att kontakta oss!

Detta inlägg handlar om dubbla polska högtider den 15 augusti – vilka de är och varför de firas. Dessa traditioner är bra att känna till vid översättning mellan polska och svenska.
Källor:

Kategorier

Arkiv