Svenska kanelbullar – klassiskt recept i polsk översättning
samt
Drożdżówka – polsk motsvarighet till den svenska kanelbullen
Med anledning av kanelbullens dag den 4 oktober bjudit vi på ett kanelbullerecept i polsk översättning (se längre ner i detta inlägg). Men även för den fantastiska polska vetebullen som i sin utbredning och popularitet i Polen kan liknas vid kanelbullen i Sverige. Låt oss presentera:
Drożdżówka
Den görs på en söt vetedeg med jäst och kan fyllas med vaniljkräm, färsk frukt, sylt eller vallmofrömassa. Garneras med smuldeg eller glasyr. Drożdżówkan åtnjuter man gärna till sin “andra frukost”, som äts sent på förmiddagen (tänk svenskt elva-kaffe). Den serveras även som mellanmål på förskolor vilket nyligen har väckt debatt om kostvanor.
Ingredienser
- 5 dl vetemjöl
- 2,5 dl varm mjölk
- 50 g färsk jäst (helst rumstempererad)
- 1 dl socker
- 2 ägg + 1 ägg till pensling (helst rumstempererade)
- 100 g smält smör
- Fyllning efter behag: vaniljkräm, färsk frukt (till exempel plommon eller äpplen), sylt, vallmofrömassa
Gör så här:
- Sikta mjölet i en stor bunke.
- Värm upp mjölken, tillsätt den rumstempererade jästen, blanda väl.
- Tillsätt en matsked mjöl och en matsked socker, blanda igen.
- Häll över mjölet i bunken och låt jäsa i cirka 10–15 minuter.
- Vispa äggen med resterande socker till en fluffig massa.
- Blanda försiktigt mjölet i bunken med jästblandningen och ägg och socker-massan.
- Arbeta ihop degen i cirka 15 minuter, tillsätt sedan smält, avsvalnat smör och fortsätt arbeta i ytterligare cirka 5 minuter tills alla ingrediendser gått ihop fint.
- Täck över bunken och låt jäsa i cirka 1,5 timme.
- När degen jäst färdigt, arbeta snabbt igenom den för att få bort stora luftbubblor.
- Kavla sedan ut degen till en platt kaka, cirka 1,5 cm tjock.
- Ta ett stort glas, cirka 8,5 cm i diameter och skär ut cirka 20 rondeller.
- Lägg dessa på 2 pappersklädda bakplåtar med avstånd mellan.
- Ta sedan ett mindre glas och gör en fördjupning i mitten på varje rondell, som du fyller med valfri fyllning.
- Pensla kanterna med ett hopvispat ägg.
- Baka i 180 grader Celsius, först den ena och sedan den andra plåten, cirka 18–20 minuter per plåt.
© NW Språk AB
Inspiration: kwestiasmaku.com
Svenska kanelbullar – klassiskt recept i polsk översättning
Tradycyjny przepis na szwedzkie bułeczki cynamonowe
Składniki
Ciasto:
5 dkg drożdży
0,5 l letniego mleka (ok. 37°C)
15 dkg masła lub margaryny
pół szklanki cukru
pół łyżeczki soli
opcjonalnie 2 łyżeczki kardamonu
80 dkg mąki
Nadzienie cynamonowe:
15 dkg masła lub margaryny
pół szklanki cukru
2 łyżki cynamonu
Przełóż drożdże do dużej miski, dolej mleko i wymieszaj. Dodaj tłuszcz w kawałkach, cukier, sól i ewentualnie kardamon. Wsyp mąkę, ale zostaw jej garść do wałkowania ciasta. Wyrabiaj ciasto energicznie przez ok. 10 min, aż stanie się elastyczne i zostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 30 minut.
Ponownie lekko wyrób ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Podziel je na 4 części i rozwałkuj każdą część na podłużny placek. Połącz tłuszcz, cukier i cynamon na gładką masę. Posmaruj ciasto cienką warstwą. Zwiń w rulon. Pokrój rulon w plastry i poukładaj je płasko na blasze wyłożonej papierem. Zostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 40 minut.
Nagrzej piekarnik do 225-250°C. Posmaruj bułeczki jajkiem, posyp cukrem perłowym i piecz na środkowej półce piekarnika przez 5-10 minut. Zostaw do wystygnięcia pod przykryciem.
© NW Språk AB
Inspiracja: www.kungsornen.se
Vill du veta mer?
Nyfiken på Polen, dess kultur och seder? Utforska de här inläggen: https://nwsprak.se/multikulti/.