Vi översätter Polen för Sverige.

Polsk julmat

dec 21, 2020 | multikulti

Hur mycket äter man till jul i Polen?

Den polska julmaten är ganska olik ett svenskt julbord. Men en sak har de gemensamt – det ska vara mycket mat! Enligt tradition ska det finnas tolv rätter på det polska julbordet. Siffran tolv symboliserar antalet apostlar som åt den sista måltiden med Jesus innan han korsfästes. Den anknyter också till antalet månader i ett år – för varje maträtt man smakar säkerställer man välgång under en av de kommande 12 månaderna.

betlehems stjärna

När äter man till jul i Polen?

Man äter julmiddag när första stjärnan tänds på himlen. Den minner om Betlehems stjärna som förde de tre vise männen till stallet där Jesus föddes. Fram till julmiddagen ska man helst fasta, dock är just den traditionen svår att hålla vid liv. Innan man sätter sig vid bordet delar man en bit oblat med varandra och önskar varandra god jul och allt gott i det kommande nya året.

polsk jul oblat

Vad äter man till jul i Polen?

Här kommer en lista över de tolv rätter som traditionsenligt ska finnas på det polska julbordet:

  1. Rödbetssoppa med små degknyten fyllda med svamp. Dessa kallas för “små öron” (pol. uszka) på grund av sin form – jämför bilden överst i inlägget.
  2. Karp – den centrala rätten på det polska julbordet. Den serveras kokt, stekt eller inlagd i gelé.
    Eftersom även de mest inbitna fantasterna av polsk julmat börjar inse att karp inte är en särskild ädel fisk, har karpen på senare år börjat ersättas med torsk eller lax.
  3. Piroger (pol. pierogi) – lite större, ljuvligt goda degknyten fyllda med ost eller surkål och svamp.
  4. Inlagd sill – fast de polska inläggningarna skiljer sig från de svenska.
  5. Svampsoppa eller fisksoppa.
  6. Grönsaksallad med majonnäs – en polsk klassiker som dyker upp såväl till jul som påsk.
  7. Kutja (pol. kutia) som är ett slags julgröt gjord på vetegryn, med russin, nötter, honung och vallmofrön.
    En regional variation kallas kluski z makiem och till den använder man färdig pasta som man blandar men russin, nötter, honung och vallmofrön.
  8. Varm surkål med ärtor eller svamp – som ett slags vegetarisk variant på paradrätten bigos.
  9. Kroketter fyllda med svamp och/eller surkål.
  10. Saft kokt på torkad frukt – kallas på polska för kompot vilket dock inte är samma sak som svensk kompott.
  11. Vallmofrökaka (pol. makowiec).
  12. Pepparkaka (pol. piernik) – ganska lik de skånska, mjuka pepparkakorna.
polsk grönsakssallad
polsk julmat kroketter
polsk mat bigos
polskt julmat pepparkakor
polsk inlagd sill
polska piroger
polsk mat karp
vallmokaka
översätt svenska polska

Nyfiken på polska traditioner?

Vill du veta mer? Läs fler liknande artiklar i kategorin Multikulti.