Vi översätter Polen för Sverige.

Skolstart i Polen

sep 1, 2023 | multikulti

När börjar skolåret i Polen?

När är det skolstart?

De svenska barnen packar sina skolväskor redan i augusti men de polska eleverna har gott om tid på sig för att njuta av sommarlovet. Det polska skolåret för grund- och gymnasieskolor börjar nämligen alltid den 1 september, eller nästkommande måndag om 1 september infaller på en helg. 2023 är det alltså skolstart måndagen den 2 september. På universitet och högskolor börjar höstterminen inte förrän i oktober!

Fast å andra sidan slutar elevskolåret senare än i Sverige.

När är det lov?

Att skolåret i Polen börjar och slutar senare än i Sverige påverkar också lovtiderna förstås. Det finns inget höstlov i Polen men däremot ett generöst sportlov på två veckor. Jullovet och påsklovet motsvarar de svenska, medan det polska sommarlovet varar från sista veckan i juni till och med den 31 augusti.

När är det skolavslutning?

Medan de flesta svenska barn firar skolavslutning redan i början av juni, måste barnen i Polen vänta cirka två veckor längre. Det polska skolåret brukar avslutas på en fredag omkring den 20–25 juni – samma datum i hela landet. Elevläsåret bestäms nämligen på statlig nivå i Polen (och inte på kommunal nivå som i Sverige).

2020 slutade elevskolåret så sent som den 26 juni. Och 2019 blev valet av datumet för skolavslutning ett hett debatterat ämne.

skolavslutning-polen
översätta-intyg-betyg

Behöver du översätta utländska betyg, intyg eller andra handlingar?

Kontakta oss! Vi är specialiserade på översättningar från polska till svenska och från svenska till polska men kan även hjälpa dig med andra språk.

Detta inlägg handlar om när det polska skolåret slutar och börjar – sådana Polenfakta kan vara bra att känna till vid översättning och lokalisering mellan polska och svenska. I inlägget berättar vi även att vi översätter betyg, intyg och andra handlingar mellan polska och svenska.

Kategorier

Arkiv