Vi översätter Polen för Sverige.

Hur firar man trettondag jul?

jan 6, 2021 | multikulti

Trettondagen – traditioner i Polen

Från och med imorgon kan du se en liknande märkning över ingångar till polska hem. Vad betyder den? K:et står för Kacper, M:et för Melchior och B:et för Baltazar, alltså de tre vise männen – Kasper, Melker och Baltsar. Och inskriptionen i sin helhet innebär att huset blivit välsignat på trettondagen år 2020.

För att kunna översätta polska texter behöver man förstå den här typen av förkortningar och kulturella referenser. Sådan kunskap kallas kulturell kompetens och när det gäller översättning till eller från polska, är vi på NW Språktjänster experter på den.

Vilka var de tre vise männen?

Det kan också vara intressant att veta att de tre vise männen – Kasper, Melker och Baltsar – kallas på polska för de tre kungarna. Och trettondagen kallas för Święto Trzech Króli, alltså De Tre Kungarnas Dag. Det är oklart varför man kallar de tre besökarna för kungar. Förmodligen skapades benämningen under historiens gång för att stärka dagens vikt och betydelse.

kasper melker baltsar

Men trettondagen är inte endast de tre vise männens (eller kungarnas) dag, utan innebär även början på karnevalen.

Vad betyder karneval?

Karneval kallas perioden som börjar på trettondagen och slutar på askonsdagen (som inleder den 40 dagar långa fastan innan påsk). Efter en tid av väntan (advent) och högtidligt julfirande är det nu dags att roa sig och ägna sig åt det mänskliga och köttsliga. I Polen är det vanligt att man går “på bal” under karnevalen, alltså på en finare fest med dans.

Oavsett årstid och tillfälle, på NW Språktjänster hjälper vi dig gärna med översättning mellan svenska, polska, engelska, tyska, m.fl. Välkommen att kontakta oss!

Senaste inlägg

Kategorier

Arkiv