Vi översätter Polen för Sverige.

Det unga Polen i Göteborg

jan 21, 2019 | multikulti

En översättare tillbringar merparten av sin arbetstid ensam vid sin dator. Därför är det viktigt att söka inspiration utanför kontoret, odla och utveckla sina kunskaper i språket och kulturen man arbetar med. Årets första kunskaps- och inspirationsresa tog oss till Göteborg och dess konstmuseum som ställer ut en unik samling av polsk sekelskifteskonst inlånad från Warszawa, Kraków och Łódź.
Det finns ganska mycket skrivet om utställningen redan (se länkar längre ner i inlägget) så vi summerar i stället våra intryck på ett kortfattat sätt med en förhoppning om att väcka intresse för perioden, konsten och utställningen.

Under fin de siècle (sekelskiftet runt 1900) existerade inget land som hette Polen på Europakartan. Trots det fanns en stark känsla av nationell tillhörighet hos folket. Den kulturella strömning som rådde cirka 1890-1918 kallas för Młoda Polska (Det unga Polen).

Bild lånad av Göteborgs konstmuseum

Młoda Polska inspirerades av modernism, impressionism, symbolism och art nouveau/jugendstil. Periodens konst kännetecknades av intresse för natur, folkliv, mytologi, symbolik, religiösa motiv, psykologiska porträtt. Rörelsens konstnärer och författare sökte efter representationer för den nationella identiteten.

Utställningen i Göteborg visar cirka 60 verk från perioden. Konstnärsurvalet omfattar några av Polens största namn: Boznańska, Chełmoński, Fałat, Malczewski, Mehoffer, Okuń, Witkiewicz, Wyspiański, m.fl.
Utställningen pågår t.o.m. den 17 mars. Entréavgiften är 100 kr. På söndagar och torsdagar kl. 14 ges en guidad visning på cirka 30 minuter som ger ett bredare perspektiv på utställningen. Det finns även gott om annat material tillgängligt på plats som ger en fördjupad bild av den samlade konsten.

För dig som vill läsa mer om Młoda Polska:
http://goteborgskonstmuseum.se/utstallningar/mloda-polska/
https://www.polskainstitutet.se/mloda_polska
https://sv.wikipedia.org/wiki/Unga_Polen

För dig som gillar tävlingar:

Tävling!

Nedan finns ett collage av våra foton från utställningen. Bland dem gömmer sig en målning skapad av en svensk konstnär, från samma period som Det unga Polen. Kan du identifiera bilden? (Bonusfråga: Känner du till dess titel och skapare?)
Skicka ditt svar till oss på kontakt @ nwsprak.se senast den 12 februari, skriv Konst i ämnesraden. Bland svaren lottar vi ut en reproduktion av verket “Vi och kriget” av Edward Okuń.

Kategorier

Arkiv