Vi översätter Polen för Sverige.

Grammatikdagen 2020

mar 18, 2020 | aktuellt

Den 20 mars 2020 firar vi grammatikdagen i Sverige. Det är en årligt återkommande temadag om grammatik som uppmärksammas i hela landet – både i skolorna och i arbetslivet. Syftet är att höja statusen för grammatik och sprida insikten att grammatik är kul*. Förebild för grammatikdagen är National Grammar Day i USA. (Källa: Wikipedia/Grammatikdagen)

*Om du har svårt att se det roliga med grammatik, tänk på det så här: grammatik handlar om språkets byggstenar och sättet att arrangera dem på, så att vi människor kan kommunicera med varandra. Språket (inte grammatiken) kom först och i takt med att det utvecklades, förfinades och blev mer och bler komplext, började vi beskriva det och försöka systematisera “byggsättet”. Inte för att göra det svårt och jobbigt, utan för att underlätta kommunikationen och komma överens om hur vi ska göra när det finns fler valmöjligheter – så att vi undviker missförstånd.

Dagen till ära har vi utökat vår artikel om polska ordformer >> med flera intressanta insikter.

Inte så sugen att läsa om polsk grammatik? Missa i alla fall inte vår jubileumstävling >> som pågår just nu. Du kan vinna en bok >>!

översättning-polska-svenska