Vi översätter Polen för Sverige.

Påsken i Polen

apr 8, 2020 | multikulti

Hur firar man påsk i Polen?
Vilka påsktraditioner finns i Polen?

Det kan vara bra att veta om du har personal från Polen, polska vänner eller affärskontakter med Polen.

påsktraditioner

Långfredag, som för övrigt är en helt vanlig arbetsdag i kalendern, är den dag då Jesus korfästes och dog enligt den bibliska berättelsen. Det är den sorgligaste dagen i den katolska kyrkan och man täcker över korsen i kyrkorna och begrundar Jesus lidelse.

glad-påsk-på-engelska
En traditionell korg med ”Święconka”

Påskafton, som i den svenska traditionen är en festlig dag, är en dag av stillhet och förberedelse i Polen. Guds son är ju död, så det finns inget att glädjas över. Man tillbringar påskafton genom att göra hemmen redo för firande – städa, laga festmaten, dekorera påskäggen samt – den roligaste traditionen av alla – att gå med “Święconka”. Det vill säga att fylla en korg med traditionell mat (bröd, salt, ägg, smör, påskbakelse etc.) och få den välsignad i kyrkan.

färga ägg
Påskbordet pryds av “pisanki” – ägg i granna färger

påskdagen (söndagen) sker det egentliga firandet. Man går i kyrkan på morgonen och prisar gud. Sedan äter man en generös påskfrukost tillsammans med familjen, då man bland annat delar den välsignade maten med varandra. Det är först nu som påskharen kommer och delar ut små presenter som ofta innehåller sötsaker.

fira påsk
Den folkliga traditionen “Śmigus dyngus” på annandag påsk

Det polska påskfirandet avslutas annandag påsk med en sed som tydligt härstammar från gamla, hedniska folktraditioner. Man skvätter vatten på varandra – ju blötare alla blir, desto roligare. Denna tradition kallas för “Śmigus dyngus” och sägs handla dels om uppvaktningslekar mellan unga män och kvinnor, och dels om våren som kommer med ett nytt liv, symboliserat av vatten.

GLAD PÅSK önskar vi er alla!
Välkomna att beställa översättningar till och från polska av NW Språktjänster.

Ps. Läs mer om polska traditioner här: http://www.nwsprak.se/multikulti/palmsondag-i-polen/

eller här: http://www.nwsprak.se/multikulti/