Vi översätter Polen för Sverige.

Mor- och farföräldrarnas dag

jan 21, 2024 | multikulti

Mormors och farmors dag 21 januari

Morfars och farfars dag 22 januari

I Polen är familjen viktig, därför firar man inte bara mors dag, fars dag och barnens dag, utan även Dzień Babci, dvs. mormors och farmors dag (den 21 januari varje år) och Dzień Dziadka – morfars och farfars dag (den 22 januari).

Mormors och farmors dag började firas i Polen i mitten av 1960-talet på initiativ av pressen. På 1980-talet fick dagen sällskap av morfars och farfars dag.

Båda dagarna minner om hur viktig den äldre generationen är för de yngre samt ger tillfälle att stärka familjebanden.

teckning

Hur firas de?

Det är givetvis barnbarnen som uppvaktar sina mor- och farföräldrar genom lyckönskningar, egengjorda teckningar och små presenter. Vanligtvis anordnas även sång- och teateruppträdanden för de äldre på många förskolor och lågstadier.

2021 tvingar fram nya traditioner – så har man till exempel lanserat idén om att fira mor- och farföräldrarna genom att hjälpa dem med registreringen för coronavaccinet.

blommor-polen-sverige
Förutom dessa dagar firar man i Polen även andra

familjerelaterade högtider:

Varför behöver du veta detta?

Om du gör affärer med Polen, har polska kollegor, hyr in personal från Polen, eller har andra kontakter med Polen och polacker, kan det vara bra att veta något om deras land och om polska traditioner. Det uppskattas alltid om man visar intresset och viljan att lära sig något om dem.

Om du till exempel tar fram content till sociala medier som ska översättas till polska (eller andra språk), är det viktigt att hålla reda på sådana fakta så att inläggen lokaliseras korrekt – och publiceringsdatum justeras därefter!

Vill du veta mer?

Fler inlägg om polska traditioner och Polenfakta hittar du här: https://nwsprak.se/multikulti/.
Och glöm inte att:

Det skickas ut en gång i månaden och handlar om Polen ur ett svenskt perspektiv, samt ger dig tips om användbara språktjänster.

Behöver du en översättning?

översätt svenska polska

Senaste inlägg

Kategorier

Arkiv