Vi översätter Polen för Sverige.

Internationella barndagen i Polen

jun 1, 2024 | multikulti

1 juni är en viktig dag i Polen.

Vet du varför?

Då firas nämligen internationella barndagen – en högtid vars betydelse är mycket större i Polen än i Sverige. I Sverige uppmärksammas inte internationella barndagen i någon större utsträckning, medan den i Polen är i paritet med mors dag.

Hur firas den polska barndagen?

Svaret är enkelt:

Man bjuder barnen på glass!*

Eller andra godsaker förstås. Man brukar även ge små presenter och anordna särskilda aktiviteter för barnen. Både i privat regi – till exempel när hela familjen går och fikar tillsammans, och i kommunalregi – till exempel när en gatufest hålls i området. Skolorna håller ofta en friluftsdag eller idrottsdag den 1 juni.

översätta-polska-glass

Även kommersiella aktörer bidrar med sina initiativ – man arrangerar särskilda aktiviteter för barnen på shoppingcentra, biografer, lekländer etc. Och i handeln kryllar det av erbjudanden på barns dag.

översättning-svenska-polska-handel

När firas internationella barndagen i Polen?

Alltid den 1 juni varje år! Det har den gjort sedan 1950 när man i kommunist-Polen anordnade särskilda aktiviteter med fokus på barnen i samband med Stockholmsappellen som lanserades några veckor tidigare samma år.

1954 stiftade FN:s generalförsamling internationella barndagen som sedan 1955 fått spridning till flera länder och firas där på helt olika datum.

(källa: Wikipedia)

Varför är det värt att veta?

Om du gör affärer med Polen, har polska kollegor, hyr in personal från Polen, eller har andra kontakter med Polen och polacker, kan det vara bra att veta något om polska traditioner. Det uppskattas alltid om man visar intresset och viljan att lära sig något om landet.

Om du till exempel tar fram content till sociala medier som ska översättas till polska (eller andra språk), är det viktigt att hålla reda på sådana fakta så att inläggen lokaliseras korrekt – och publiceringsdatum justeras därefter!

Fler inlägg om polska traditioner och Polenfakta hittar du här: https://nwsprak.se/multikulti/

Nyfiken på polska traditioner?

Läs fler liknande artiklar i kategorin Multikulti och glöm inte att:

Det skickas ut en gång i månaden och handlar om Polen ur ett svenskt perspektiv, samt ger dig tips om användbara språktjänster.

Behöver du hjälp med översättning?

På NW Språk AB översätter vi Polen för Sverige.

om det finns något vi kan hjälpa dig med!

översätt svenska polska

Detta inlägg handlar om internationella barndagen, eller barnens dag – när den firas, hur den firas och vilka andra liknande högtider som finns. Det innehåller även information om varför det är viktigt att hålla reda på rätt datum vid översättning och lokalisering mellan polska och svenska.

Kategorier

Arkiv