Vi översätter Polen för Sverige.

Varför är 1 juni en viktig dag i Polen?

jun 1, 2020 | multikulti

1 juni är en mycket viktig dag i Polen.

Vet du varför?

Då firas nämligen internationella barndagen – en högtid vars betydelse är mycket större i Polen än i Sverige. I Sverige uppmärksammas ju inte internationella barndagen i någon större utsträckning, medan den i Polen är i paritet med mors dag.

Hur firas den polska barndagen?

Svaret är enkelt:

översätta-polska-glass

Man bjuder barnen på glass!*

Eller andra godsaker förstås. Man brukar även ge små presenter och anordna särskilda aktiviteter för barnen. Både i privat regi – till exempel när hela familjen går och fikar tillsammans, och i kommunalregi – till exempel när en gatufest hålls i området. Skolorna håller ofta en friluftsdag eller idrottsdag den 1 juni.

Även kommersiella aktörer bidrar med sina initiativ – man arrangerar särskilda aktiviteter för barnen på shoppingcentra, biografer, lekländer etc. Och i handeln kryllar det av erbjudanden på barns dag.
Vilken tur att den 1 juni inte infaller på en söndag i år – för då är affärerna stängda!

översättning-svenska-polska-handel

När firas den polska barndagen?

Alltid den 1 juni varje år! Det har den gjort sedan 1950 när man i kommunist-Polen anordnade särskilda aktiviteter med fokus på barnen i samband med Stockholmsappellen som lanserades några veckor tidigare samma år.

1954 stiftade FN:s generalförsamling internationella barndagen som sedan 1955 fått spridning till flera länder och firas där på helt olika datum.

(källa: Wikipedia)

Barnen på NW Språktjänster

En av våra språktjänster är språkundervisning för polsktalande barn bosatta i Sverige.

Läs mer om vår “Polska Skola” här.

översätta-polska-svenska-barnen

Varför är det värt att veta?

Om du gör affärer med Polen, har polska kollegor, hyr in personal från Polen, eller har andra kontakter med Polen och polacker, kan det vara bra att veta något om polska traditioner. Det uppskattas alltid om man visar intresset och viljan att lära sig något om landet.

Om du till exempel tar fram content till sociala medier som ska översättas till polska (eller andra språk), är det viktigt att hålla reda på sådana fakta så att inläggen lokaliseras korrekt – och publiceringsdatum justeras därefter!

Fler inlägg om polska traditioner och Polenfakta hittar du här: https://nwsprak.se/multikulti/

Detta inlägg handlar om internationella barndagen, eller barnens dag – när den firas, hur den firas och vilka andra liknande högtider som finns. Det innehåller även information om varför det är viktigt att hålla reda på rätt datum vid översättning och lokalisering mellan polska och svenska.