Vi översätter Polen för Sverige.

När är mors dag?

maj 26, 2024 | multikulti

När firas mors dag i Sverige?

När firas mors dag i Polen?

I Sverige firas mors dag som bekant den sista söndagen i maj. I Polen däremot infaller högtiden på ett fast datum – alltid den 26 maj. Iblande sammanfaller dessa två (senast 2020), men i år skiljer det några dagar mellan den polska och den svenska högtiden.

Förutom mors dag firar man i Polen även andra

familjerelaterade högtider:

polska-personer
blommor-polen-sverige

Blommor på mors dag

Mors dag i Polen firas traditionellt genom att ge blommor och presenter eller handgjorda teckningar från barnen. Vid val av blommor finns det viss symbolik att ta hänsyn till. Exempelvis uttrycker rosor kärlek, medan förgätmigejer betyder att vi inte glömt mor och hennes dag. Solrosor symboliserar glädje och värme, och tulpaner associeras med charm och elegans.

Även färgen på blommorna har betydelse. Röda blommor står för starka känslor, vita – för oskyldighet och goda intentioner, medan rosa blommor är tecken för vänskap. Ett tips är att välja en färgglad bukett – då förlorar de enskilda blommorna sin betydelse och skapar en glädjefull helhet. Eller satsa på de blommor vi vet att mamma gillar bäst.

Varför behöver du veta detta?

Om du gör affärer med Polen, har polska kollegor, hyr in personal från Polen, eller har andra kontakter med Polen och polacker, kan det vara bra att veta något om deras land och om polska traditioner. Det uppskattas alltid om man visar intresset och viljan att lära sig något om dem.

Om du till exempel tar fram content till sociala medier som ska översättas till polska (eller andra språk), är det viktigt att hålla reda på sådana fakta så att inläggen lokaliseras korrekt – och publiceringsdatum justeras därefter!

Fler inlägg om polska traditioner och Polenfakta hittar du här: https://nwsprak.se/multikulti/

social-media-content

Detta inlägg handlar om mors dag i den polska traditionen – när den firas, hur den firas och vilka andra liknande högtider som finns. Det innehåller även information om varför det är viktigt att hålla reda på rätt datum vid översättning och lokalisering mellan polska och svenska.

Senaste inlägg

Kategorier

Arkiv