Vi översätter Polen för Sverige.

Midsommar i Polen

jun 17, 2020 | multikulti

Firar man midsommar i Polen?

Det finns folkliga traditioner förknippade med årets kortaste natt (pol. Noc kupały m.fl.). Dessa är förknippade med en kult av solen och med de två elementen eld och vatten – och i förlängningen även med en kult av kärlek och fruktbarhet. Vid sommarsolståndet skulle man bland annat spå om framtiden med hjälp av blommor, örter eller brunnsvatten, rena sig genom ett bad i floden och skydda bostaden mot djävulen med hjälp av eldfacklor. Årets kortaste natt var en natt av spådom, magiska ritualer, glädje och kärlek.*

Hur gör man idag?

De gamla sederna har återfått popularitet i modern tid men det polska midsommarfirandet är långt ifrån lika etablerat och homogent som det svenska.

polsk-ormbunke-midsommar

Det finns dock vissa gemensamma seder – som till exempel sägnen om ormbunkens blomma som endast kan plockas under årets kortaste natt, innan tuppen gal. Den som lyckas med uppdraget blir rik och klok, men kan inte dela med sig av sitt välstånd till andra.
(Ormbunken har inga blommor men under denna magiska natt kunde det ske mirakel.)

Ett annat typiskt inslag är att tända eld – helst i närheten av vatten för att öka spänningen genom motsättningen mellan dessa två element. Sedan dansar man runt elden och – kanske framför allt – hoppar över den, vilket fungerar som ett slags manlighetsprov i den polska kulturen. Pojkar hoppar över eldbrasan för att visa upp sitt mod och sin styrka framför flickorna.*

översättare-polska-midsommar
polsk-majstång

Andra polska traditioner i juni

Det finns en annan högtid som dominerar i juni – nämligen Corpus Christi som är en viktig religiös tradition. Det är en glad högtid, fylld av sång, blommor och vita, gula, blå och röda flaggor.
Och en majstång kan dyka upp på polska landsbygden redan i maj. Mer om detta i det här inlägget om Kristi himmelsfärd och pingst.

* Källa: Sylwia Chmiel “Polskie tradycje i obyczaje” (Polska traditioner och seder), Wydawnictwo Dragon 2019

Varför är allt det här värt att veta?

Om du bedriver handel med Polen, har polsk personal eller andra kontakter med Polen och polacker, kan det vara bra att förstå deras kultur och veta lite om polska traditioner. Behöver du översätta några handlingar mellan polska och svenska? Vi hjälper gärna till! Välkommen att kontakta oss!

 

Detta inlägg handlar om polska seder förknippade med midsommar och årets kortaste natt. Vi nämner även några andra högtider som infaller i maj och juni – Corpus Christi, Kristi himmelsfärd och pingst. Dessa traditioner är bra att känna till vid översättning och lokalisering mellan polska och svenska.