Vi översätter Polen för Sverige.

Påsk i Polen

apr 1, 2024 | multikulti

Hur firar man påsk i Polen? 
Vilka påsktraditioner finns i Polen?

Det kan vara bra att känna till om du har personal från Polen, polska vänner eller affärskontakter med Polen.

Det polska påskfirandet är starkt religiöst präglat och skiljer sig avsevärt från de moderna svenska sederna. I Polen firar man påsk till minne av Jesus död på korset och hans återuppståndelse från döden tre dagar senare.

korsfästelse

Långfredag

– som för övrigt är en helt vanlig arbetsdag i kalendern, är den dag då Jesus korfästes och dog enligt den bibliska berättelsen. Det är den sorgligaste dagen i den katolska kyrkan och man täcker över korsen i kyrkorna och begrundar Jesus lidelse. Man gestaltar även symboliska Jesu gravar i kyrkorna som man dekorerar med färska blommor.

påskafton i polen

Påskafton

– som i den svenska traditionen är en festlig dag, är en dag av stillhet och förberedelse i Polen. Guds son är ju död, så det finns inget att glädjas över. Man ägnar påskafton åt att göra hemmen redo för firande – städa, laga festmaten, dekorera påskäggen samt – den roligaste traditionen av alla – att gå med “Święconka”. Det vill säga att fylla en korg med traditionell mat (bröd, salt, ägg, smör, påskbakelse etc.) och få den välsignad i kyrkan.

påskmat polen

Påskdagen

– det är nu som det egentliga firandet sker. På morgonen går man i kyrkan och prisar Jesus som återuppstått ur döden. Sedan äter man en generös påskfrukost tillsammans med familjen, då man bland annat delar den välsignade maten med varandra. Nu kommer även påskharen och delar ut små presenter som ofta innehåller sötsaker.

annandag påsk polen

Annandag påsk

– avslutar det polska påskfirandet med en sed som tydligt härstammar från gamla, hedniska folktraditioner. På annandag påsk skvätter man vatten på varandra – ju blötare alla blir, desto roligare. Denna tradition kallas för “Śmigus dyngus” och sägs handla dels om uppvaktningslekar mellan unga män och kvinnor, och dels om våren som kommer med ett nytt liv, symboliserat av vatten.

polsk mat

Vill du veta mer?

Läs om Fettorsdagen och Palmsöndagen som firas innan påsk.

palmsöndag polen

Nyfiken på polska traditioner?

Läs fler liknande artiklar i kategorin Multikulti och glöm inte att:

Det skickas ut en gång i månaden och handlar om Polen ur ett svenskt perspektiv, samt ger dig tips om användbara språktjänster.

Behöver du hjälp med översättning?

På NW Språk AB översätter vi Polen för Sverige.

om det finns något vi kan hjälpa dig med!

översätt svenska polska

Senaste inlägg

Kategorier

Arkiv