Vi översätter Polen för Sverige.

Är polska och ryska lika?

okt 26, 2021 | språket

Förstår man ryska om man talar polska?

Det korta svaret lyder: NEJ, i alla fall inte full ut.* Men låt oss förklara hur det hänger ihop…

polska-flaggan

Polska språket

Polska tillhör de slaviska språken och ingår i gruppen västslaviska språk, tillsammans med tjeckiska, slovakiska och sorbiska. Det finns även östslaviska och sydslaviska språk.

ryska-flaggan

Ryska språket

Ryska är ett östslaviskt språk, besläktat med rusinska, ukrainska och vitryska. Ryska är också det största slaviska språket.

* Det långa svaret hittar du här – i inlägget om indoeuropeiska språk.

Men förstår man varandra då?

Polskan ligger alltså närmare t.ex. tjeckiskan än ryskan. Men på grund av Sovjetunionens dominans i den delen av Europa och det stora inflytandet som den sovjetiska staten hade över Polen, lärdes ryska ut som ett obligatoriskt skolämne under 1920- till 1980-talet. Ungefär som engelskan i svenska skolor idag, fast inte lika roligt.

Det gör att stora delar av den (äldre) polska befolkningen talar eller åtminstone läser och förstår ryska.

Efter Sovjetunionens fall blev ryska snabbt opopulärt i polska skolor och ersattes av engelska, tyska, franska m.fl.

Översätta ryska eller polska

På NW Språk AB är vi specialiserade på översättningar mellan svenska och polska men om du behöver hjälp med andra språk kopplar vi in kollegor med rätt kompetens. Kontakta oss för att få offert eller vägledning inför din beställning.

översätt svenska polska

Vill du veta mer?

Tyckte du att detta inlägg om språk var intressant? Läs fler liknande artiklar i kategorin Språket och glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Det skickas ut en gång i månaden och handlar om Polen ur ett svenskt perspektiv, samt ger dig tips om språktjänster som du kan ha nytta av i ditt arbete.

Senaste inlägg

Kategorier

Arkiv